Припремна настава - математика и енглески

Бесплатна припремна настава из математике и енглеског језика за пријемни испит заупис у први разред 2017/18

Припремна настава из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији одржава се петком од 14:00-15:30 у преподневној смени и од 12:00-13:30 у послеподневној смени.

Припремна настава из енглеског језика за упис у билингвално одељење природно-математичког смера одржава се четвртком од 13:30 у преподневној смени и од

19:45 у послеподневној смени

Наук није баук 31.3.2017. и 1.4.2017.

На фестивалу Наук није баук И ове године Гимназија Бора Станковиц имала је своју поставку која је привукла велику пазњу. Уценици су имали прилике да науце много нових И занимљивих ствари из области хемије И биологије. Координатори овогодисње поставке биле су професор хемије, Љиљана Миладиновиц И професор биологије, Јасмина Манојловиц.  


Магија батерије , алкохол и дрога хемија је строга.

Да ли желите да урадите најбољи селфи? Сликаћемо се са вама, без хемије, а наш Галаџy Ноте7 неће експлодирати! Објаснићемо вам зашто рециклирамо батерије, шта радимо после са њима и ако имате неког крокодила при руци, поведите га са собом да проверимо шта се дешава са његовом кожом услед промена.

Молекуларна гастрономија представља нови и модеран облик припреме занимљивих јела у облику пене и желеа од поврћа, врућег сладоледа, бомбона од маслиновог уља или кавијара од диње и лубенице. Овако занимљиви огледи и комбинација биомолекула представља „школу чула, мириса и укуса“ и приближава се методама модерне уметности.

Борини дани 2017

27.3.2017.  ПОНЕДЕЉАК У ЗНАКУ РОМАНТИЗМА – ОТВАРАЊЕ БОРИНИХ ДАНА
 Након годину дана проведених у ишчекивању коначно смо могли са сигурношћу да потврдимо да смо дочекали И тај дан – дан школе. Свечано отварање поводом дана школе обележило је почетак Борине недеље. У Луткарском позоришту изведена је представа коју су припремили ученици наше школе. Тема овогодишњег отварања сигурно ће остати упамћена. Доказ томе је громогласни аплауз И смех који су  одјекивали салом. Сви присутни имали су прилике да уживају у стиховима И песми добро познатих српских романтичара. Глуму и песму ученика на сцени употпунио је фолклор који је веома успешно осликао дух тадашњег времена.
Истог дана отпочела су такмичења у бројним физичким активностима под називом ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА. Ово је засигурно најомиљенији сегмент Бориних дана И ученици радо учествују. Спремни су да се боре до краја И сву своју снагу потросе  на даскама које њима значе.

28.3.2017. УТОРАК У ЗНАКУ СТРАНИХ ЈЕЗИКА
 Гимназија Бора Станковић дуги низ година негује билингвални смер. Већи део наставе одвија се на енглеском језику.  Најталентованији ученици имали су прилике да прикажу резултате свог успешно рада.  У свечаној сали Гимназије приказана је представа на енглеском језику коју су ученици припремили у сарадњи са својом професорком, Весном Станковић. Аплауз И овације њихова су највећа награда. Овом представом ученици ће се заједно са осталим школама такмичити на фестивалу у Новом Саду. Желимо им пуно среће!
Након представе на енглеском језику ученици су показали своје знање на другим страним језицима – немачком, француском, италијанском И руском. Циљ овог једночасовног програма био је ширење страних језика И културе. Ученици су поред занимљивих скечева које су извели на поменутим страним језицима покушали да кроз плес, песму И рецитацију одведу публику у познате европске земље. Добром расположењу допринео је школски бенд који је свирао песме познатих страних извођача.

29.3.2017. СРЕДА У ЗНАКУ ПАКЛЕНЕ КУХИЊЕ – БОРАНИЈАДА

Ко каже да гимназијалци не знају да кувају, преварио се. Једна од омиљених манифестација за време Бориних дана јесте управо такмичење у кувању. Ове године жири је добио нову поставку. Почасни гост био је Саша Мишић из добро познате емисије ‘’Паклена кухиња’’. Господин Мишић се радо одазвао позиву наших ученика И добро забавио у испробавању њихових специјалитета. Награде је ученицима уручио наш гост И фотографисао се са њима.
Истог дана одржана је И Форум представа у Свечаној сали Гимназије. У овој представи главни актери били су ученици који су се бавили савременом тематиком.

30.3.2017. ЧЕТВРТАК У ЗНАКУ МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА
Обележен је и  Дан матерњег језика. Ученици су учествовали у квизу, кратком такмичењу из српског језика. Након квиза представљен је школски часопис БОРОПОЛИТЕН. На самом крају дружења проглашене су награде поводом литералног конкурса Борино перо.
1.место освојио је Марко Радојичић.
2. место освојила је Јелена Ристић.
3. место освојила је Елена Стојиљковић.

31.3.2017. ПЕТАК У ЗНАКУ МАСКИ – ЗАТВАРАЊЕ БОРИНИХ ДАНА
Најлепши начин да се означи крај ове бурне и јединствене недеље јесте позоришна представа ’’Умри женски’’изведена у Народном позоришту у Нишу. Реч је о  савременом комаду који су ученици успели да приближе публици. И овог пута обавили су невероватан задатак на даскама које живот значе.
Након представе отпочео је маскенбал који се традиционално одржава сваке године на велико задовољство ученика који су све маштовитији у бирању својих маски. Свако одељење бира тему на коју ће се заједно са разредним старешином маскирати и отпочети борбу за победу.

Полагање пријемних испита

Пријављивање кандидата за пријемни испит из енглеског језика за упис у билингвално одељење и пријемног испита из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији је од 12.5.2017. до 15.5.2017. од 9-14h.

Календар активности за спровођење завршног испита за школску 2016/2017. годину и уписа ученика у средњу школу за школску 2017/2018. годину

Пријемни испит за одељења у школама у којима се део наставе остварује на страном језику - субота 27.5.2017. од 10 часова

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (математика) - недеља 4.6.2017. од 10 до 12 часова

Припремна настава из математике

Због одржавања Бориних дана, припремна настава из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији одржаће се у петак 31.3.2017. од 11h!

Метрополитен таленти

Универзитет Метрополитен објављује такмичење Метрополитен таленти где се ученицима пружа прилика да искажу своју креативност у областима: информационе технологије, менаџмент или дизајн. Награда је стипендија за четворогодишње школовање на овом факултету.

Информационе технологије

Задатак: Израдите апликацију написану у програмском језику по вашем избору, на неку од задатих тема (нпр. апликација која је друштвено корисна, образовна или бизнис апликација) или на тему коју ви изаберете. Апликацију и програмски код представите кроз PowerPoint презентацију, а стручни жири ће оценити иновативност апликације, као и квалитет реализације и техничког разумевања.

Рачунарске игре

Задатак: креирајте видео игру по вашем избору. Можете да користите алате и програмске језике који вам највише одговарају, а нисте ограничени ни темом. Имате потпуну слободу да изаберете каква ће то игра бити, а нашем жирију ћете презентовати осмишљен сценарио и концепт.

На следећем линку можете наћи више информација о такмичењу и пријаву за учешће:
http://www.metropolitan.ac.rs/stipendije/metropolitan-talenti/ 

Дан среће

Уједињене нације су 2012. године прогласиле Међународни дан среће који се поклапа са првим даном пролећа. Иницијатива потиче од Бутана - државе која мери ,,бруто националну срећу". Обележава се емитовањем листе песама састављене на иницијативу Уједињених нација.
У холу наше школе ученици и професори су на разне начине прославили овај празник. Свако је имао прилику да се послужи слаткишима и ужива у музици. Они који су то желели, могли су да се фотографишу са бројним реквизитима. Свако је могао да извуче своју мудру мисао о срећи или пак да са осталима подели шта га чини срећним. Школа је украшена осмесима и окићена позитивном енергијом пожелела добродошлицу пролећу.

Ученица наше школе освојила прво место на регионалном такмичењу из социологије

 У суботу, 18.03. 2017., са почетком у 10h на Филизофском факултету у Нишу одржано је регионално такмичење из социлогије на коме је учествовало десет ученика из Нишавског округа са својим радовима, при том два ученика наше школе - Лука Нићифоровић IV6 и Ана ХристовIV6 . Такмичење је по шести пут организовало Социолошко друштво Србије и Департман за социологију Филозофског факултету у Нишу, на тему “Друштвени проблеми и друштвене промене“. Прво место освојила је наша Ана Христов IV6 са радом на тему Појам и аспекти глобализације. Ментор је била професорка социологије Катарина Лазаревић Брдар. Републичко такмичење одржаће се 01.04.2017. у Обреновцу. Честитамо нашим победницама и желимо им добар пласман на предстојећем државном такмичењу!

Математика у срцу

Погледајте филм о нашим најбољим математичарима - Милану Данковићу и Вуку Бибићу овде.

Млади предузетници

Најбоља ученичка компанија југоисточне Србије је Nutriens Terra из Гимназије "Бора Станковић". Честитамо свим ученицима и професорки Ани Вељковић на постигнутом успеху.

Књижевни конкурс "БОРИНО ПЕРО"

Гимназија “Бора Станковић” у Нишу поводом обележавања Бориних дана  расписује књижевни конкурс за средњошколце.

Теме:

1. Мотив усамљености у Чеховљевој новели Туга  

2. Симболика корена у истоименом Ћосићевом роману

3. Мотив златне птице у роману Дервиш и смрт Меше Селимовића

4. Симболика моста у Андрићевом роману На Дрини ћуприја

Штампане радове треба слати до 26. 3. 2017. године на адресу

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

    или

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 Уз радове, који се потписују пуним именом и презименом, треба доставити и основне податке о ученику, адресу и број телефона, име школе и име наставника.

Најбољи радови биће награђени, а награде најуспешнијима биће уручене  30. 3. 2017. на затварању Бориних дана. Награђени ученици биће благовремено обавештени како би могли да присуствују додели награда.

Награђени радови биће објављени на сајту наше школе и у школском листу Борополитен.

Детаљније информације о конкурсумогу се добити на телефон 063 70 50 141.

Бесплатна припремна настава из математике и енглеског језика за пријемни испит за упис у први разред 2017/18.

Припремна настава из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији одржаваће се петком од 14-1530 у преподневној смени и од 12-1330 у послеподневној смени.

Распоред припрема:

10.03.2017.

Линеарне једначине

17.03.2017.

Линеарне неједначине

24.03.2017.

Линеарна функција

31.03.2017.

Алгебарски изрази

07.04.2017.

Размера и пропорција

21.04.2017.

Планиметрија

28.04.2017.

Планиметрија

05.05.2017.

Дељивост (Дирихлеов принцип)

12.05.2017.

Стереометрија

19.05.2017.

Стереометрија

26.05.2017.

Разни задаци

29.05.2017.

Тестови из претходних година

30.05.2017.

Тестови из претходних година

31.05.2017.

Тестови из претходних година

01.06.2017.

Тестови из претходних година

02.06.2017.

Тестови из претходних године

   

Припремна настава из енглеског језика за упис у билингвално одељење природно-математичког смера одржаваће се четвртком од 13:30 у преподневној смени и од 19:45 у послеподневној смени.

Украдено срце – најлепша љубавна песма

Марко Радојичић, ученик наше школе, написао је најлепшу љубавну песму Украдено срце на 16. конкурсу љубавне песме над песмама поводом Дана заљубљених. Честитамо нашем песнику на освојеној награди.

УКРАДЕНО СРЦЕ

 Видиш или ону искру
која путује кроз време
тако одважно
да ме плаши?

 

Чујеш ли ону тајну
која тишину буди
заспалу у очима
које сањаш?

 

Осећаш ли ноћи
светлије од сунца
које се не рађа
да те не пробуди?

 

Пијеш ли љубав
попут вина
црвеног од срца
које си украла?

 

Дан џеза у свечаној сали наше школе

Џез је био музика поробљеног афричког народа у Америци, иако је временом добио статус уметности и постао основа рокенрола и блуза. Настао је између 1890. и 1910. године у Њу Орлеансу зато што је тај град био једна од највећих лука где су упловљавали бродови који су превозили поробљен афрички народ. Тако се из афричке традиционалне музике, а под утицајем локалног фолклора и музике развио нови музички правац – ЏЕЗ.

Само се једном обележава 100 година од првог џез издања на винилу, то јест, прве џез плоче, издате од стране Диксиленд Џез Оркестра 26.02.1917.године. Гимназија „Бора Станковић“ је, наравно, тај догађај обележила у свечаној сали, 27.02.2017. Цела активност била је део пројекта Ђачког парламента „Борактивизам“, Уније средњошколаца Србије и секције Клуб за Уједињене нације. Догађајем су координисале професорка музичке културе – Тања Коцић и професорка социологије – Катарина Лазаревић Брдар. Садржај је чинило такмичење у џез певању, плесни програм и изложба паноа. Победници у певачком такмичењу добили су награде од Нишвила, који је финансирао и материјал за паное које су наши ученици израдили. Такође, сви учесници позвани су на Нишвилове радионице, као и да се укључе у програм прославе светског дана џеза који се обележава 30. априла. Осим наших професора, ученика, медија и представника Нишвила, вече су употпунили и многи други гости, као и предивна атмосфера и добра музика. Самим тим, остварен је циљ промоције џеза који је и био један од разлога за реализацију овог пројекта.

Обележавање руског празника Масленице

 У нашој школи је и ове године, 22.2.2017. године, обележен руски празник Масленица. Садржај је чинио вокално-инструментални, плесни програм, као и читање стихова Александра Пушкина. На самом крају програма одржане су такмичарске игре, међу којима је било и брзо једење палачинки које су заштитни знак и симбол овог празника. Обележавање Масленице постала је традиција у Гимназији „Бора Станковић“.


 

Дан заљубљених у гимназији

Традиционално, наша гимназија је и ове године обележила Дан заљубљених у организацији Ђачког парламента, 14. 02. 2017. године. Уторак у знаку љубави окупио је велики број гимназијалаца који су у холу школе писали љубавна писма. Такође,  заљубљени су имали прилику да се сликају у раму у облику срца, а све то реализовала је фотографска секција наше школе. Ни љубитељи добре музике нису били на губитку. Наиме, након завршетка петог часа, у школској сали почела је свирка школских бендова.  Два бенда, сачињена од музичких талената из свих разреда, одабрали су разне песме које славе љубав. Прво су се зачуле мелодије страних хитова, попут Shape of You, Wake me up, Stitches и  Somene Like You уз акустичне гитаре и виолину. Након тога, други школски бенд дигао је атмосферу уз електричну и бас гитару, уз пратњу бубњева. Они су извели познате домаће песме као што су Морнар Yu grupe, Да има нас групе Неверне бебе, Тошетову песму Ледена и многе друге.

Kреативном идејом до стипендије Универзитета Metropolitan

Ученици 3. и 4. разреда могу да учествују у такмичењу Met Mobile Challenge тако што ће креирати идеју за мобилну апликацију. Идеје се могу креирати уз помоћ програмских алата које је одабрао Microsoft, а за које се претходно прошла обука на радионици. За више информација погледајте интернет страницу www.metropolitan.ac.rs/stipendije. Свим учесницима желимо пуно среће. Не заборавите да је рок за пријаву 16. 2. 2017.

Распоред тимова за "mts app" конкурс

Најталентованији програмери наше школе који учествују у "mts app" конкурсу , 6. децембра у Београду у Савској улици бр.5 имаће прилике да представе своје апликације и тиме покажу свој таленат за програмирање, као и свој предузетнички дух. Тимови ће имати седам минута на располагању да представе своје апликације. Ваша школа је уз вас!

Наши тимови на ступаће од 11 и 45. А то су следећи:

Тим LeVel са својом апликацијом TrashCam

Тим devDev Team са апликацијом eRand и,

Тим Užareni klikeri са апликацијом DistanceMeter.

 

Хуманитарни концерт у нашој школи

Хуманитарни концерт у нашој школи

У среду, 9.11.2016. године, свечана сала Гимназије "Бора Станковић" поново је била поприште одличне атмосфере и изузетне музике. Наиме, за време 5. и 6. часа одржан је концерт хуманитарног карактера. Средства прикупљена од продаје улазница по цени од симболичних 50 динара, биће прослеђена ученици Медицинске коле "Др Миленко Хаџић", Емилији Дукић, којој је новац неопходан.

                                                                                                                                                                    

Већ при самом улазу у свечану салу били смо свесни огромног интересовања за свирку. Салом испуњеном ведрином су се смењивали чаробни гласови чланова бенда наше школе, праћени незаобилазним, јаким звуком електричне гитаре и бубњева. Атмосферу је додатно улепшао настум бенда "Woodoo", чија се чаролија могла осетити и у последњим редовима.

Драги музичари, хвала што сте ученицима успели да средину ове напорне недеље учините изузетном! А вама, драги другари, хвала што смо по ко зна који пут, сви заједно показали да нас осим лепих лица и одличних оцена краси једна цењена врлина - хуманост!

 

                                                                                                    Тијана Стевановић

"Велики рат" у нашој школи

Ђаци су широм Србије неидењем у школу обележили 11. новембар, Дан примирја у Првом светском рату, али су Борани, као и увек, отишли корак даље од осталих. Дан уочи овог државног празника, чланови историјске секције наше гимназије су у сарадњи са својим колегама из новинарске секције направили приредбу у свечаној сали, чији је главни део био квиз о Првом светском рату.

 

Након што је наша новинарка Јелена Стојановић говорила о важности дана када је потписан престанак крвопролића које је кости преко 17 милиона људи разасуло широм Европе и света, почело је надметање 7 четворочланих екипа за прво место у квизу. Борба је била уједначена, па су се тек након постављања резервних питања издвојиле 4 екипе које су ушле у финале. Такмичари су наставили да показују своје знање историје, док су питања постајала све тежа.

 

На послетку, тријумфовала је екипа ,,Спрем'те се спрем'те“ састављена од другенаца, која је имала стопостотан учинак, давши тачне одговоре на сва питања. За петама им је била екипа ,,Бивство“, састављена од ученика трећег разреда, као и матуранти из екипе ,,Трамп“.

                                                                                                                                                               

На крају, уз звуке ,,Марша на Дрину“ поздравили су се и разишли такмичари, као и ученици и прфесори из публике. Надамо се да је овај догађај унео још мало забаве и такмичарског духа у нашу школу, те да су гледаоци и учесници имали прилику да нешто науче о сукобу у коме се ломила судбина света.

Александар Тасић

 

Међународни дан толеранције

У нашој школи је 16. новембра обележен Међународни дан толеранције као део активности предвиђен  међународним пројектом International Marketplace of Ideas. Пројекат се односи на прекограничну сарадњу ученика, на њихово упознавање, повезивање и учење о свету у коме живе. Ученици и професори ове нишке гимназије реализују пројекат заједно са професорима и ученицима средње школе ''Palm Beach'' са Флориде. Дан толеранције је у нашој гимназији обележен промоцијом интернационалне толеранције представљањем културе, традиције, музике и хране одређених земаља.

Мол дан

Ученици наше Гимназије заједно са својим професорима хемије су и ове школске године прославили међународни празник,  Дан мола.  Да подсетимо, мол је међународна јединица за количину супстанце. Један мол било које супстанце садржи 6.02 · 1023 честица, а тај број честица се назива Авогадров број. Из тог разлога, Дан мола се слави сваког 23. октобра од 6:02 ујутру до 6:02 после подне. Ученици су се забавили на оригиналан начин, у тзв. ЛабораторијаКафе-у, док су уз кафу, чај и добру музику стекли нова знања из хемије.

Списак уџбеника за школску 2016/2017. годину

Списак свих уџбеника за школску 2016/2017. годину можете преузети овде.

Ученичка компанија Green Grafitti

О достигнућима наших ученика у оквиру компаније Green Grafiti можете погледати прилог Привредне Коморе Републике Србије са њиховог званичног канала овде.

 

 

Три медаље за наше ђаке на Другој географској Балканијади

Нишки гимназијалци Александар, Вељко и Алекасандар вратили су се са географске Балканијаде са укупно три медаље, златном, сребрном и бронзаном. У конкуренцији 30 учесника на Другој интернационалној географској Балканијади у Радаљ Бањи ови нишки ученици показали су да најбољи географичари долазе из Ниша. Једна од професорки која је ове ученике спремала Ана Вељковић каже да је ово изванредан успех јер смо били много бољи од Румуна који су у овој области велесила. Прочитајте више на линку

Овде можете да погледате видео прилог са телевизије Belle Amie.

 

Решени задаци из математике за Рачунарско одељење

У овом чланку можете пронаћи решене задатке из математике са пријемних испита који су полагале претходне две генерације:

Скен1

Скен2

Скен3

Скен4

Обавештење за матуранте

$      субота, 4. јун у 08:00 -  матурски испит из математике и страних језика

$       од понедељка, 6. јуна до петка, 17. јуна одржаће се одбрана матурских радова. на огласној табли школе биће истакнути термини одбранe

$       додела диплома обавиће се у понедељак , 20. јуна у 18:00 у св. сали

$       ученици који су у току шк. 2015/2016. године освојили једно од прва три места на републичким такмичењима /или међународним/ у организацији МПНТР, појединачним или екипним треба да доставе школи следеће податке:

/име и презиме, адресу, јмбг, телефон, наставни предмет, освојено место, ниво такмичења, датум, место такмичења, фотокопију дипломе/

$       на основу правилника о награђивању ученика који се може наћи на школском сајту, ученици могу да конкуришу у школи за дипломе:

*ученик генерације

*спортиста генерације

*повеља“Бора Станковић“

*диплома „Стефан Симоновић“

*диплома „Борин информатичар’’

рок за подношење пријава је 3. јун 2016. 

Припремна настава из математике

Припремна настава из математике ће се одржавати свакодневно у периоду од 30.05. до 03.06. у термину од 14 часова.

Ови часови су предвиђени за израду тестова.

Обавештење за будуће билингвалце

Писмени радови из енглеског језика рађени на пријемном испиту 28.маја 2016. за упис у билингвално одељење, могу се погледати 30. и 31.маја од 10:00 до 13:00.
Рок за подношење жалби на резултате испита је 3. јун 2016. Жалбе се подносе Комисији за спровођење пријемног испита и предају у секретаријату школе.

Обавештење за матуранте

крај наставне године је у среду 25.5.2016. године

пријава матурских испита је у четвртак 26. маја за  iv-1, iv-2 и iv-3, од 14:00 до 16:00 часова и у петак 27. маја  за  iv-3, iv-4 и  iv-6 од 14:00 до 16:00 часова

потребно је: пријава испита и записник (у школи) и матурски рад

понедељак 30.маја – матурски испит из српског језика

среда 01. јун у 20:00 часова – матурско вече

субота 04. јун – матурски испит из математике и страних језика

од  06. до 17. јуна - одбрана матурских радова

понедељак 20. јуна – додела диплома матурантима

„Утицај традиционалне културе и филозофије Јапана на савремени живот глобалног човека и борилачке вештине као спона Запада и Далеког Истока“

Дана 17. маја 2016. у 12:30 часова у свечаној сали Гимназије „Бора Станковић“ одржаће се предавање са презентацијом на тему „Утицај традиционалне културе и филозофије Јапана на савремени живот глобалног човека и борилачке вештине као спона Запада и Далеког Истока“

Предавање ће одржати:
Ружица Павловић, проф. историје
уз учешће ученика другог разреда језичког смера

ОБАВЕШТЕЊЕ КАНДИДАТИМА О ПРИЈЕМНОМ ИСПИТУ ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017. ГОДИНУ

in

indexPathToRefresh

indexPathT

$      Пријављивање кандидата за пријемни испит из енглеског језика за упис у двојезично одељење природно – математичког смера и математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији је од 20.5 до 23.5.2016. године од 09:00 до 14:00 часова, у просторијама Гимназије „Бора Станковић“, Вожда Карађорђа, бр. 27, Ниш.

Потребно документа:

1. Пријава (у школи).

2. Извод из књиге рођених (оргинал, може старији од 6 месеци).

- Испит из енглеског језика одржаће се у суботу 28.5.2016. године у 10:00    часова.

- Испит из математике одржаће се у недељу 05.6.2016. године у 10:00 часова.

- Кандидати који полажу пријемни испит потребно је да имају ђачку књижицу  из ОШ, ради идентификације. 

oRefresh

dexPathToRefresh

Екскурзија 2016/17

Сви заинтересовани могу преузети документацију за учешће на јавном конкурсу за извођење ђачке екскурзије за трећи и четврти разред.

Нови распоред пријема родитеља

Нови термини припремне наставе из енглеског су од 13:15 (преподневна смена) и од 19:30 (поподневна смена).

Нови термини припремне наставе из математике су од 14:00 (преподневна смена) и од 12:00 (поподневна смена).

По први пут на републичком такмичењу из социологије

SociologijaНаша школа је по први пут имала свог представника на петом Републичком такмичењу из социологије у организацији Српског социлошког друштва које је одржано на Филозофском факултету у Новом Саду 9.4.2016. године. Сваке године даје се једна уопштена тема у оквиру које средњошколци из целе земље могу да пишу теоријски или истраживачки рад. Ове године тема је била „Град као огледало друштвених различитости“. Представник наше школе била је Ива Петровић IV5 која је на Региналном такмичењу освојила друго место са радом „Град и поткултура скинхеда“. Њен ментор била је професорка Катарина Лазаревић Брдар. Победник овогодишњег такмичења од једанаест пласираних је Бранислав Мушкатировић из Гимназије у Обреновцу са радом „Град у дискурсу Веберове социологије“.

Иако нисмо освојили ниједно од прва три проглашена места, сам пласман из првог покушаја на републичко такмичење је велики успех и драгоцено искуство које ће користити наставнику ментору у раду са будућим ученицима, кандидатима за ово такмичење.

Зато завршавамо ову вест следећим позивом за ученике наше школе: ако сте радознали, критичког духа и волите да промишљате и истражујте друштвене појаве, планирајте да се новембра ове године пријавите за учешће на шесто такмичење из социлогије.

 

"Бора" на ТВ-у

Наставну јединицу Мере опреза у хемијској лабораторији су ученици другог разреда билингвалног смера преточили у филм  "Safety in the chemistry lab". О филму  се говорило на државној и локалним телевизијама. Погледајте репортажу о филму наших ученика која је приказана 10. априла на телевизији Пинк у емисији "Добро јутро"!

 

„Safety in the chemistry lab“

У оквиру Бориних дана, ученици билингвално-математичког одељења друге године, презентовали су филм на енглеском језику о мерама опреза које треба спровести при раду у хемијској лабораторији. Сврха овог пројекта је промовисање наставе на енглеском језику кроз забавну причу о томе шта сме, а шта се не сме радити у хемијској лабораторији. Аутори овог филма су ученици Ђорђе Раденковић и Марко Димитријевић. Они су уз помоћ својих другара из билингвалног одељења и професора хемије Иване Тонса, успели да направе сјајан филм. Трејлер за овај филм можете погледати овде, а цео филм овде.

Борини дани 2016.

СРЕДА, 23.03.2016. у 12:00 – свечана сала

ОТВАРАЊЕ „БОРИНИХ ДАНА“

ЧЕТВРТАК, 24.03.2016.

            СПОРТСКИ ДАН

ПЕТАК, 25.03.2016. од 12:00 до 13:30 – свечана сала

„ТО СМО МИ...“ - промоција школе у областима:

 • Предузетништво
 • Програмирање
 • Хемија и физика - експерименти
 • Математика

ПОНЕДЕЉАК, 28.03.2016. од 15:15 – 16:15 – двориште

БОРАНИЈАДА – фестивал хране и такмичење у кувању

УТОРАК, 29.03.2016. у 18:30 – свечана сала

БОРА ИМА ТАЛЕНАТ

ЈЕДАН НА ЈЕДАН - представа

СРЕДА, 30.03.2016. у 18:30 – свечана сала

МАСКЕНБАЛ

ЧЕТВРТАК, 31.03.2016. у 13:00 – Народно позориште

            АБРАКСАС – позоришна представа  

ПЕТАК, 01.04.2016. у 18:30 – свечана сала

ЗАТВАРАЊЕ БОРИНИХ ДАНА - КЊИЖЕВНИ ДАН

 • Филм-ретроспектива Бориних дана
 • Промоција часописа Борополитен
 • Проглашење победника конкурса Борино перо
 • Представана енглеском Back in my day

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДА УЧЕНИЦИМА СРЕДЊИХ ШКОЛА ЗА ПОСТИГНУТЕ УСПЕХЕ НА ТАКМИЧЕЊИМА ТОКОМ 2015. ГОДИНЕ

Фонд за младе таленте Републике Србије 14. марта 2016. године расписао је Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству у току календарске 2015. године.

Конкурс ће трајати до 15. априла 2016. године, а прилику да добију награду Фонда имаће сви ученици средњих школа који су у току календарске 2015. године освојили једну од прве три награде/места на републичким или међународним такмичењима која се налазе у Календару такмичења и смотри ученика средњих школа за школску 2014/2015. и 2015/2016. годину Министарствa просвете, науке и технолошког развоја и Стандардима за рангирање такмичења у земљи и иностранству у области музичке и балетске уметности и Критеријумима за награђивање ученика средњих школа у области физичког васпитања и спорта које је усвојио Фонд.

Текст конкурса, обавезан образац за пријаву на конкурс, Критеријуме за награђивање ученика средњих школа у области физичког васпитања, Стандарде за рангирање такмичења у земљи и иностранству у области музичке и балетске уметности и Календар такмичења и смотри ученика средњих школа за школску 2014/2015. и 2015/2016. годину Министарствa просвете и науке можете преузети ОВДЕ.

Припремна настава за билингвално одељење

Припремна настава за билингвално одељење почиње сутра, у четвртак 17.03. од 12 часова у нашој школи. Добродошли!

Извештај са Окружног такмичења из Физике

Резултате са окружног такмичења из Физике можете наћи у категорији Преузимање, Школски документи.

Наши ученици су поново постигли запажене резултате.

 

План припремне наставе за пријемни испит из математике ученика у рачунарској гимназији

Припремна настава почиње средином марта и трајаће до пријемног испита , обично је пријемни испит прва недеља у јуну месецу. Предметни професори ће направити распоред предавања по областима

Области за обраду су следеће:

4.3.2016              12:00                     Линеарне једначине,

11.3.2016             14:00                    Линеарне неједначине,

18.3.2016            12:00                     Алгебарски изрази,

25.3.2016             14:00                     Размере и пропорције,

1.4.2016              12:00                    Планиметрија

8.4.2016              14:00                     Планиметрија,

15.4.2016             12:00                     Дељивост, Дирихлеов принцип

22.4.2016             14:00                     Стереометрија,

6.5.2016               14:00                     Стереометрија,

13.5.2016            12:00                     Питагорина теорема, Сличност

20.5.2016             14:00                     Тестови

27.5.2016             12:00                     Тестови              

Последњих 5 часова предвиђени су за израду и вежбу тестова.

Коришћена литература : Пријемни испити у математичкој гимназији

  „МАТЕМАТИКА 10+“ - збирка, аутора Срђана Огњановића 

Општинско такмичење из физике

Комплетан извештај, као и појединачне пласмане по разредима можете пронаћи у одељку Преузимање, секција Школски документи. Срећно!

Упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији

За упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији школа организује бесплатну припремну наставу за полагање пријемног испита из математике. Први час припремне наставе ће се одржати у петак 4. марта у 12ч. О осталим терминима ученици ће бити благовремено обавештени на сајту школе.

Упис у билингвално одељење природно-математичког смера

За упис у природно-математичко енглеско одељење гимназија организује бесплатну припремну наставу за ученике заинтересоване за полагање пријемног испита из енглеског језика. Припремна настава ће се одржавати сваког четвртка после шестог часа, почев од 3.марта у 19:30ч. (смена је поподневна). У преподневној смени школе термин одржавања је 13:15ч.

Општинско такмичење из физике

Општинско такмичење из физике одрзаће се у недељу 28.02.2016. са почетком у 9:00 у Гимназији "Бора Станковић" у Нишу. Спискове ученика је потребно доставити најкасније до петка у 12:00ч. Уз спискове треба доставити имена предметних наставника за дежурство. Остале информације ученици ће добити на такмичењу.

Светосавски квиз

У четвртак, 25.02.2016. у Свечаној сали Школе одржаће се СВЕТОСАВСКИ КВИЗ из опште информисаности о Св. Сави. Квалификације за квиз су планиране путем видео и друштвених игара које ће се организовати у холу школе и информатичким кабинетима. Учесници се за такмичење могу пријавити уз минималан  финансијски прилог. Средства од ове добротворне акције ће се употребити за обнављање фонда школске библиотеке.

Почетак квалификација је у 9:30.

Ево нас на AppStore-у! BorApp!

Наша Гимназија је прва образовна установа у Србији (као и прва јавна установа у Србији) која је добила своју мобилну апликацију за најмодернију платформу за мобилне уређаје. То је уједно и прва апликација у Србији која је комплетно урађена у ћирилици.

Апликација садржи комплетну базу података свих ученика по одељењима за текућу школску годину, са могућношћу праћења оцена и педагошке документације за сваког ученика (сваки ученик има свој картон са фотографијом). То ће у многоме помоћи професорима који имају обавезу да воде педагошку документацију о сваком ученику, заједно са коментарима за сваког ученика. Свеска педагошке документације у дигиталном облику и џепном издању биће увек уз професора који поседује ајФон. Апликација поседује и распоред звона, тајмер који рачуна време преостало до краја текућег часа, Твитер фид, најновије вести у школи, опис и локацију школе на мапи, могућност да контактирате школу телефоном или мејлом у оквиру саме апликације и још више. 

До Бориних дана се очекује и верзија апликације намењена ученицима. До тада, преузмите са AppStore-а професорску верзију и уживајте.

Поздрав од Бориних iOS програмера!

Прелиминарни резултати са Општинског из математике

Прелиминарни резултати са Општинског из математике се налазе у категорији за преузимање нашег сајта.

Евентуалне жалбе се предају секретару гимназије Светозар Марковић само са наведеном шифром, најкасније до среде до 15 часова.

Истог дана ће бити објављени и коначни резултати.

Међународни дан особа са инвалидитетом

 oktobarПоводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, 3. децембра, група ученика Гимназије "Бора Станковић", ангажованих на међународном пројекту „Marketplace of Ideas“ са својим професором Ивана Тонса, организовала је посету школи "14. Октобар". У посети је била и директорка гимназије, Љиљана Златановић.  Ученици су спремили кратак програм за децу школе "14. Октобар", приредивши им два глумачка наступа и две хорске изведбе, након чега су им поделили пакетиће са школским прибором и слаткишима. Као велико изненађење свим присутнима уследио је дирљив перформанс ученика "14. Октобар" у сарадњи са особама из Дома Кулина. Наши ученици су били награђени широким осмесима деце и њиховим реченицама искрене захвалности.

Нишки сајам књига и графике

Од 23. до 30. новембра трајао је 52. сајам књига и графике у Нишу. Било је јако лепо посетити га, ако не због куповине, онда барем као бунт против данашњег затупљивања путем телевизијских медија. Овом догађају је присуствовало 70 излагача и од њихових књига могло се наћи понешто занимљиво за сва интересовања и узрасте. Ја сам, лично, тражила џепне књиге које увек могу носити са собом, али пажњу су ми привлачили и велики, украшени комплети изврсних писаца; Иве Андрића, Достојевског... Прилично људи је посетило сајам, свако је тражио нешто за себе или себи блиску особу.

Међу разним жанровима књига, крими романима и кратким љубавним причама, нашле су се и лектире од којих су неке завршиле у нашој библиотеци. Наиме, ученици наше школе успели су да скупе довољно новца за 24 лектире које су сада доступне у школској библиотеци. За ово је заслужна и библиотекарка Весна која је искористила прилику да купи књиге са попустом и тиме обогати библиотеку за још 24 лектире које ће свима нама бити од користи.

Аутор: Катарина Младеновић, II-2

 

 

"Како ћемо програмирати 2020"

          Поводом недеље програмирања Владан Михајловић са Електронског факултета је одржао предавање „Како ћемо програмирати 2020“. Предавање је одржано 15.10.2015.год у свечаној сали школе.

            Уз занимљив осврт на начин програмирања некад (пре 70 година) и сад, Владан је указао на то да развој начина на који се програмира увелико зависи од технолошких потреба друштва. Истакао је да нас у будућности очекује пре свега визуелно програмирање, а затим je користећи Flowgorithm демонстрирао како то практично изгледа.

            Како је ово предавање све ученике заинтригирало, договор је да се у наредном периоду један час посвети решавању задатака помоћу визуелног програмирања.

Занимљива информатика

У оквиру Европске недеље програмирања и Форума напредних технлогија, на Електронском факултету у Нишу у среду 14.10.2015. године одржан је отворени час програмирања "Занимљива информатика - Они су део будућности" који су присутнима одржали талентовани ученици и студенти из Ниша. Нашу школу су представили ученици Александар Гаврић са пројектом GeoBora, Ђорђе Павловић - Live Chord Player и Иван Дамњановић са својим радом "Која је вероватноћа да први играч добије тениски меч?".

Више информација можете наћи овде.

Резултати такмичења Инфоманија 2015

На такмичењу из рачунарства и информатике за ученике средњих школа, Инфоманија 2015, коју већ седми пут организује Катедра за Рачунарство, Електронског факултета у Нишу, овај пут у склопу Форума напредних технологија, најбоље резултате постигли су:

1. Лука Павловић - Гимназија Бора Станковић, Ниш
2. Алекса Илић - Гимназија Лесковац
3. Душан Лазаревић - Електротехничка школа Никола Тесла, Ниш

Честитамо!

Инфоманија 2015

У оквиру Европске недеље програмирања CodeWeekEU 2015 и Форума напредних технологија 2015 на Електронском факултету у Нишу у среду 14. октобра 2015. године са почетком у 13:00 сати биће одржано такмичење ученика средњих школа Инфоманија 2015.
Заинтересовани ученици могу се пријавити попуњавањем онлајн обрасца на адреси:

 https://goo.gl/LS6XDN

Упис ученика

Упис ученика у други, трећи и чеврти разред школске 2015/2016. године обавиће се 27. и 28.8.2015. од 09:00 до 13:00 часова.

Потребна документација:

1. Пријава за упис у средњу школу,

2. Сведочансто о завршеном разреду (школске 2014/2015.).

Уџбеници за школску 2015.-2016. годину

Актуелни списак уџбеника може се преузети из категорије Преузимање са нашег сајта или директно са линка.

Што се тиче литературе из предмета Рачунарство и Информатика, као и специјалних предмета на Информатичком, као и Рачунарском одељењу, информације о литератури (а некада и саму литературу у електронском облику) добијаћете од предметних наставника. То важи и за предмете који недостају на списку уџбеника.

Билингвално одељење природно-математичког смера користи литературу за природно-математички смер, а материјале на Енглеском, као и информације где се обрађиване наставне јединице могу наћи на Енглеском језику на Интернету, добијаће од предметних професора.

Балканска географска олимпијада

На I Балканској географској олимпијади Гимназија "Бора Станковић" је освојила 2 бронзане медаље. За овај успех су заслужни ученици Вељко Јеленковић и Душан Бранковић, као и њихов ментор, професорка географије Ана Ивић-Вељковић.

Тест из математике и решења

Овде можете погледати како је изгледао тест из математике за рачунарце, као и решења теста.

Текст, Текст,Решења

Обавештење за кандидате за билингвално и рачунарско одељење

Коначне резултате са испита из енглеског језика можете преузети из категорије за преузимање, Школски документи. Жалбе из математике су у уторак и среду у периоду од 14 до 18 часова. 

Резултати пријемног за билингвално

Ученици који су полагали пријемни испит из енглеског језика могу да погледају резултате (тест) у уторак, 02.06.2015. од 10:00 до 12:00 часова, као и у среду, 03.06.2015. од 10:00 до 12:00 часова и уложе жалбу уколико сматрају да има основа. Коначни резултати биће објављени у петак 05.06.2015. у 13:00 часова.

Припремна настава из математике

Припремна настава из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији држаће се по следећем распореду:
понедељак 1.6.   10:00
уторак 2.6.           10:30
среда 3.6.            10:00
четвртак 4.6.       10:00
петак 5.6.             10:00

Припремна настава из енглеског језика

Од уторка 26.5.2015. до петка 29.5.2015. наставници наше школе ће држати бесплатну припремну наставу из енглеског језика за све ученике који полажу пријемни испит из енглеског језика за упис у двојезично-енглеско одељење. Припремна настава ће се одржавати сваког дана од 19:30h.

Добродошли!

Модерни аспекти примене рачунарства

У суботу, 23.5.2015. са почетком у 9:00 у Свечаној сали школе одржаће се стручни скуп „Модерни аспекти примене рачунарства“ 2015.

У оквиру овог скупа за љубитеље рачунарства и информатике ученици наше школе одржаће два занимљива предавања у термину од 10:45 – 12:15:

 • „TransSong”, програм који служи да мења тоналитете песама представиће ученик другог разреда Ђорђе Павловић;
 • GeoBora – научи на бољи начин, програм којим ће Александар Гаврић, ученик трећег разреда, на занимљив начин представити технике побољшања наставних средстава.

Позивамо ученике да присуствују предавањима на којима ће открити корисне и занимљиве ствари.

Пријаве за упис у двојезично-енглеско одељење и у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији

Пријављивање за полагање испита из енглеског језика за упис ученика у двојезично-енглеско одељење и за полагање испита из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији је у следећим терминима:

 • 23. и 24.5.2015. од 8:00 до 13:00h
 • 25. и 26.5.2015. од 12:00 до 19:00h

Потребна документација:

 • пријава за полагање испита и
 • извод из матичне књиге рођених (може старији од 6 месеци).

За полагање испита из енглеског језика (30.5.2015.) и испита из математике (8.6.2015.) потребна је оверена ђачка књижица са фотографијом.

Руско вече Гимназије "Бора Станковић"

У среду 06.06.2015. од 17h у Нишком културном центру (НКЦ) одржан је концерт састављен из два дела. Први део је био посвећен испраћају зиме и дочеку дуго очекиваног пролећа где је била приказана прекрасна руска народна традиција "Масленица". Други део био јепосвећен великом празнику, дану победе над фашизмом.

Носиоци програма били су ученици Гимназије "Бора Станковић" из Ниша од првог до четвртог разреда. Заједно са њима у програму су учествовали и ђаци Основне школе "Мирослав Антић". Цео програм и организацију концерта осмислила је проф. руског језика  Наталија Јовановић. Као гост програма наступио је и хор Основне школе "Стојан Живковић Столе" из Трњана. Концерту су присуствовали чланови друштва српско-руског пријатељства и гости из руског хуманитарног центра за ванредне ситуације.

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДЕ

Наручиоц: Гимназија "Бора Станковић"Адреса. Ниш, Вожда Карађорђа бр.27

Интернет страница наручиоца: www.borastankovic.edu.rs

Врста поступка: Отворени поступак  Предметна јавна набавка  се спроводи  у отвореном

поступку, ради закључивања оквирног споразума са једним понуђачем, у складу са Законом и

подзаконским актима којима се уређују јавне набавке

 Предмет јавне набавке: Предмет јавне набавке бр.1 је набавка услуге: Oрганизовање

екскурзија за ученике од II, III и IV разреда за школску 2015/2016. годину. Ознака из

општег речника јавних набавки 63516000 – услуге организација путовања.

Предметна јавна набавка је обликована по партијама.

Рок за подношење понуда је 30 дана од дана објављивања обавештења о продужењу рока за

подношење понуда на Порталу јавних набавки и интернет сајту наручиоца. Благовременим ће се

сматрати све  понуде које стигну на адресу наручиоца најкасније до  25.05.2015. године, до 12

часова.

Отварање понуда је јавно. Понуде ће се отварати  по истеку рока за подношење понуда тј

25.05.2015. у 15:00 часова у канцеларији директора  гимназијe "Бора Станковић"

Адреса: Ниш, Вожда Карађорђа бр.27

Додатне информације о наведеној набавци се могу добити сваког радног дана у времену од

08:00 до 14:00 часова на број телефона 018/527-621, особа за контакт Слађана Миленковић , e-mail:

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 Конкурсну документацију можете преузети у одељку за преузимање нашег сајта, међу школским документима!

Важно обавештење

Припремна настава из математике за ученике основце који су кандидати за одељење обдарених ученика у рачунарској гимназији заказана за петак 24.04.2015. године је отказана због пробног матурског који ће се изводити у том термину!

Видимо се на следећем часу!

Припремна настава из математике

Припремна настава из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији држаће се по следећем распореду:

17.04.    11:30
24.04.    12:30
30.04.    11:30
08.05.    12:30
15.05.    11:30
22.05.    12:30
29.05.    11:30
 

Прошлогодишњи пријемни испит: задаци и решења.

Борини дани - 1.4.2015.

Да ли је и вама ова недеља пролетела? Уз овакво расположење, свако се осећао тако. Као и увек, завршили смо маскенбалом. III место припало је ,,Бетмену“, матурантима одељења IV-1, а са њима су ,,бронзану медаљу“ поделили ученици одељења III-5 и ,,Место злочина“. На ласкавом II месту нашло се III-1 које је приредило праву кафанску атмосферу, матуранти одељења IV-4 тј. ,,Далматинци“ као и тропска атмосфера одељења II-4 који су показали како је то бити на Хавајима. Ове године тријумфовали су ученици друге године. II-6 у улози ,,Инквизиције“ са правим средњовековним перформансом и одељење II-1 које је побрало све симпатије оригиналним изгледом ликова филма ,,Аватар“. Сви су унели пуно труда у изради костима и једнако уживали у овом дану, како они који су награђени, тако и они који су кући однели само добре успомене.

Борини дани - 31.3.2015.

Наставили смо у истом духу. Драмска секција наше школе приредила је и на сцени Народног позоришта извела представу ,,Херој нације“ у режији Саве Стојановића по тексту Ивана М. Лалића. Публика је уживала, сала је одјекивала смехом, а јасно уочљив таленат наших глумаца награђен је овацијама.

Борини дани - 30.3.2015.

Понедељак смо отпочели радно. Online квиз ,,Бор{б}а" био је први у низу данашњих активности. Ученици одељења за обдарене ученике у рачунарској гимназији надметали су се у знању са својим вршњацима из Новог Сада, Крагујевца, Шапца, Пожеге и Сремске Митровице. Уследило је представљање смерова кроз разне експерименте из биологије, хемије, физике... Као и краћи филм ,,То смо ми". Можемо се похвалити великом заинтересованошћу будућих Бораша. Билингвално одељење се представило представом ,,Regrets" по узору на филм ,,Mean girls" и још боље дочарали своје познавање енглеског језика. Kо није до сада знао, упознат је са ,,Алумни клубом" чији су чланови сви матуранти ове школе. Одигран је и одбојкашки турнир ученика наше школе. Победник овог турнира је одиграо ревијални меч са екипом коју су чинили професори. Ученици су се понели крајње спортски тако да су на крају професори тријумфовали. :)

Борини дани - 27.3.2015.

Трећи дан ове наше недеље био је испуњен од самог почетка. У Свечаној сали је прво одржана ликовна изложба. Могли су да се виде радови неких од најталентованијих ученика школе.
Одjекивао је и звук кошаркашке лопте јер је увелико трајала спортска олимпијада.
Нови број ,,Борополитена“ је оно што смо сви са нестрпљењем ишчекивали. Наша све боља и боља редакција га је ове године употпунила. Поред уобичајног издања за све ученике, премијерно је издато и специјално издање посвећено матурантима. Уз много труда, наши уредници и новинари успели су да на тих пар страница представе своје одељење и испричају бар део свје средњошколсе приче. Баш тих пар реченица су оно што ће нас једног дана вратити у школске клупе.

Припремна настава из енглеског - април и мај

Распоред припремне наставе из енглеског:
31.03. - 19:30ч
07.04. - 13:45ч
14.04. - 19:30ч
21.04. - 13:45ч
28.04. - 19:30ч
05.05. - 13:45ч

Борини дани - 26.3.2015.

Другог дана, ништа мање важног, наши ученици имали су прилику да покажу своје способности на такмичењу ,,Бора има таленат“.

Они који се нису овде појавили, показали су своје спортске вештине у фудбалу. Док су најмлађи односили победу, остали су показали одличан тимски дух и подршку својим тимовима.

Још једном смо сви доказали да смо свестрани и активни на свим пољима.

Борини дани - 25.3.2015.

Пoчетак и овог пролећа обележиће Борини дани. Свечано отварање одржано је 25. марта 2015 у Свечаној сали.

Овај догађај својим присуством увеличали су бројни уважени гости. Уз пратњу медија, програмом који су припремили наши ученици, у сали препуној доброг расположења и енергије, отпочели смо још једну свима нама омиљену недељу...

Почињу Борини дани!

УТОРАК, 24.03.2015. у 9:00  - хол школе
     •    Професионална оријентација и саветовање у организацији Саветовалишта за студенте

СРЕДА, 25.03.2015. у 12:00 – свечана сала
  ОТВАРАЊЕ „БОРИНИХ ДАНА“
     •    Филм о оснивању школе „Те давне 69.“
     •    Промоција Споменара

ЧЕТВРТАК, 26.03.2015. - Свечана сала
     •    Такмичење “Бора има таленат”
     •    Филм о Јеврејима

ПЕТАК, 27.03.2015.  од 9:00 до 12:00
     •    Дан позоришта (хол)
     •    Ликовна изложба(Св.сала)
     •    Спортска олимпијада (фискултурна сала)
      12:30 - Св.сала
     •    Промоција часописа БОРОПОЛИТЕН 10

ПОНЕДЕЉАК, 30.03.2015.
 „ТО СМО МИ...“ – Презентација школе
 13:00 – кабинет 22
     •    Квиз „БОР{Б}А“
  од 16:00 до 18:00 у холу школе
     •    Експерименти из математике, хемије, физике, биологије...
     •    Представљање смерова
     18:00 – свечана сала
     •    Програм билингвалног одељења
     •    Представљање „Алумни клуба“
 
УТОРАК, 31.03.2015. у 13:00 – Сала Народног позоришта
       ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА „ХЕРОЈ НАЦИЈЕ“

СРЕДА, 01.04.2015.
    „КАКВА ЛИЦА! КАКАВ ДАН! МАСКЕНБАЛ ЈЕ КАО САН!“

Општинско такмичење из историје

Резултате са општинског такмичења из историје можете преузети овде.

Жалбе се могу поднети у понедељак, 23.3.2015. од 9 до 11h.

Припремна настава из математике и енглеског језика

1. Припреме из математике за упис у одељење обдарених ученика у рачунарској гимназији одржаваће се сваког петка у 12:30 у школи. Припреме почињу 13.марта у 12:30.
2. Припреме из енглеског језика за упис у двојезично природно-математичко одељење одржаваће се уторком, после седмог часа, односно, у преподневној смени школе са почетком у 13:45, а у послеподневној смени у 20:00. Припреме почињу 17.03.2015. у 20:00.

Међународни пројекат "Marketplace of ideas"

У Гимназији „Бора Станковић“ већ две године је у току међународни пројекат „Marketplace of ideas“ који наши ученици са својим професорима Марком Димитријевићем и Иваном Тонса раде са америчким ученицима из средње школе „Palm Beach“ са Флориде. Циљ пројекта је упознавање и повезивање средњошколаца из две потпуно различите средине, превазилажењем стереотипа и предрасуда, културних, националних и религијских разлика, радећи заједничким снагама на истраживању историје Јевреја страдалих у Холокаусту.

Једна од веома значајних пројектних активности је снимање документарног филма о страдању нишке јеврејске породице у другом светском рату, које су наши ученици привели крају после вишемесечног истраживања и рада. Премијера филма је заказана 22. априла у биоскопу Купина.

У понедељак, 9.3. 2015. организована је Skype конференција између наших и америчких ученика. Ученици су овом приликом разменили утиске о филму „Преживљавање у Сарајеву - пријатељство у време рата“.

Прилог о  овом дешавању који је урадила НТВ можете погледати овде.

Такмичење Дабар 2015

На државном нивоу међународног такмичења “Дабар“ из рачунарске и информатичке писмености, одржаног 7. фебруара, ученици наше школе су освојили завидне резултате. Они су освојили оба прва места, и у категорији Дабар, и у категорији Старији дабар.

У категорији Дабар, ученица првог разреда Миља Пејчић је освојила максималан број поена и I награду, ученик другог разреда Никола Миленковић је освојио II награду, а Вук Бибић, ученик првог разреда, похвалу. У категорији Старији дабар, ученик четвртог разреда Иван Дамњановић је освојио I награду.

Како су ученици из Ниша, а посебно ученици гимназије „Бора Станковић“, показали најбоље резултате на државном такмичењу, то су организатори такмичења учинили част нашим ученицима, те су награде подељене 20. фебруара у Свечаној сали наше школе, када је организована и пригодна приредба.

Фотографије и видео материјал са доделе награда можете погледати овде.

Пројекат Развионица - почетак онлајн обуке за професоре

Пробна недеља обуке почиње у понедељак 2. фебруара када ће се вш и
наставници упознати са основама и алатима мудл система за
онлајн учење. Обука званично поциње 9. фебруара и трајаће 5 недеља.
Сваке недеље биће обрађиван један тематски модул који покрива 8 сати
обуке. Крај 5. недеље и завршен целокупни курс доноси 40 сати обуке.

Да би наставници приступили овом систему, потребно је да се од
понедељка, 2. фебруара, улогују на овој адреси:

 https://digitalna.riznica.edu.rs/login/index.php

и на том сајту ће све
наредне инструкције добијати.

Стога Вам у прилогу мејла  шаљемо неопходне параметре за логовање на
дату адресу, односно за сваког полазника је наведено корисничко име и
лозинка. Почетна лозинка је за све полазнике иста и гласи DigitalnaXXX

где XXX представља број/код  школе и ту лозинку могу променити чим
приступе сајту у десном делу под секцијом Администрација - Подешавање
мог профила - Промена лозинке. Уколико је неко од Ваших наставника
приступао систему као модератор, а  школа га је случајно пријавила и као
полазника, налог који уочи на овом списку треба да занемари и да користи
постојећи налог у улози модератора.

Срећно!

Обележен Дан људских права, 10. децембар, радионицом на часу грађанског васпитања

У сарадњи са невладином организацијом ЕУ Инфо кутак из Ниша, обележен је Дан људских права, радионицом на часу грађанског васпитања код професорке Катарине Лазаревић Брдар, на којој су ученици I4 имали прилику да се упознају са Универзалном декларацијом о људским правима коју је донела Генерална скупштина Уједињених нација, 10. децембра 1948. године. Ученици су имали прилику да дају изјаве за НТВи како приличи сваком празнику, да се почасте на крају радионице.

Ученици волонтирали на Светски дан волонтера, 5. децембар

Чланови секције Клуб за Уједињене нације (менторка проф. Катарина Лазаревић Брдар) појачани талентованим ученицима школе, „поклонили“ своје време корисницима Геронтолошког центра у Нишу на најлепши могући начин – дружење уз песму. Организовали су квиз „Музика за сва времена“ у оквиру кога су ученици певали песме (сврстане у три категорије – изворна народна и староградска музика, забавна и новокомпонована народна музика), а четири тима састављена од два корисника услуга Геронтолошког центра и једног ученика су погађали песме. Сви учесници добили су награде, купљене од новца сакупљеног у школи од наших ученика (прикупљено је 4000 динара, хвала најлепше - прим.аут.). Музички квиз је почео чувеном песмом Ђорђа Марјановића „Звиждук у 8“, а завршио легендарном „Одисејом“ Леa Мартина. Циљ акције био је рушење генерацијског јаза између старих и младих и развијање емпатије према старим људима који су данас у ери младостицизма, маргинална друштвена група. Прилог о акцији изашо у новинама Блиц.

 

Обележен Светски дан телевизије, 21. новембар

Секција Клуб за Уједињене нације (менторка проф. Катарина Лазаревић Брдар) обележила је Светски дан телевизије, 21. новембар, акцијом у холу школе чији је циљ био промовисање информативне, образовне и културно-забавне функције телевизије. Ученици школе имали су прилику да на интерактивним паноима „Гледали смо некад...“ и „Гледамо сад...“ испишу имена омиљених тв емисија и серија, да се сликају као во дитељи тв дневника или да се преко ретро телевизора информишу о историјату домаће телевизије и телевизора као апарата. Акција је као подлогу имала музичку пратњу нумера из тв емисија и серија као што су Врућ ветар, Позориште у кући, Сасвим природно, Форе и фазони, Коцка до коцке, Утисак недеље и друго. Акцију је РТС приказала у оквиру емисије „Србија данас“, док су наши ученици гостовали у локалним медијима.

TV1TV2

„Ниш ратна престоница 1914-1915. године“

Екипа наше школе показала је завидно знање и однела победу на квизу „Ниш ратна престоница 1914-1915. године“. Финале је одржано 7. децембра 2014. године у свечаној сали школе.
Наш тим чиниле су ученице трећег и четвртог разреда Милијана Костић, која је проглашена најбољом учесницом квиза, Сара Стојановић, Милица Величковић и Ана Влаисављевић. У припремама помагале су им професорке историје Оливера Тодоровић и Владана Петровић. Ове ученице су, заједно са својим професоркама, као награду освојиле обилазак Цера и Колубаре, где су се водиле борбе током значајних битака у Првом светском рату.
Квиз је организовало Удружење потомака ратника Србије 1912-1920 године из Ниша поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата. На њему су учествовале екипе из 23 основне и девет средњих школа са подручја Нишавског управног округа. За основце такмичење се наставља и у следећем полугодишту, док је оно за средње школе завршено.
Друго место освојила је ССШ „Душан Тривунац Драгош“ из Сврљига, а треће ТШ „Прота Стеван Димитријевић“ из Алексинца.
Питања за такмичење су припремљена на основу књиге „Ниш ратна престоница 1914-1915“, коју је приредио Видосав Петровић.

Резултати са такмичења "Дабар"

На међународном такмичењу из рачунарске и информатичке писмености "Дабар" на коме први пут учествује и наша земља (прошле године је било пилот такмичење), учествовали су и ученици наше школе и то 134 у категорији "Дабар" (1. и 2. разред) и 48 у категорији "Старији дабар" (3. и 4. разред). Ево и ученика који су се пласирали на наредни ниво такмичења.

„Шта (не) знамо о HIV-у“

03.12.2014. у Гимназији „Бора Станковић“ у Свечаној сали школе одржала се трибина са темом „ШТА (НЕ) ЗНАМО О HIV-У“. Трибину је водила проф др Биљана Коцић, епидемиолог, а гост Сандра Манчић, је изнела своја лична искуства.

IMG 2623