Припремна настава - математика и енглески

Бесплатна припремна настава из математике и енглеског језика за пријемни испит заупис у први разред 2017/18

Припремна настава из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији одржава се петком од 14:00-15:30 у преподневној смени и од 12:00-13:30 у послеподневној смени.

Припремна настава из енглеског језика за упис у билингвално одељење природно-математичког смера одржава се четвртком од 13:30 у преподневној смени и од

19:45 у послеподневној смени

Наук није баук 31.3.2017. и 1.4.2017.

На фестивалу Наук није баук И ове године Гимназија Бора Станковиц имала је своју поставку која је привукла велику пазњу. Уценици су имали прилике да науце много нових И занимљивих ствари из области хемије И биологије. Координатори овогодисње поставке биле су професор хемије, Љиљана Миладиновиц И професор биологије, Јасмина Манојловиц.  


Магија батерије , алкохол и дрога хемија је строга.

Да ли желите да урадите најбољи селфи? Сликаћемо се са вама, без хемије, а наш Галаџy Ноте7 неће експлодирати! Објаснићемо вам зашто рециклирамо батерије, шта радимо после са њима и ако имате неког крокодила при руци, поведите га са собом да проверимо шта се дешава са његовом кожом услед промена.

Молекуларна гастрономија представља нови и модеран облик припреме занимљивих јела у облику пене и желеа од поврћа, врућег сладоледа, бомбона од маслиновог уља или кавијара од диње и лубенице. Овако занимљиви огледи и комбинација биомолекула представља „школу чула, мириса и укуса“ и приближава се методама модерне уметности.

Борини дани 2017

27.3.2017.  ПОНЕДЕЉАК У ЗНАКУ РОМАНТИЗМА – ОТВАРАЊЕ БОРИНИХ ДАНА
 Након годину дана проведених у ишчекивању коначно смо могли са сигурношћу да потврдимо да смо дочекали И тај дан – дан школе. Свечано отварање поводом дана школе обележило је почетак Борине недеље. У Луткарском позоришту изведена је представа коју су припремили ученици наше школе. Тема овогодишњег отварања сигурно ће остати упамћена. Доказ томе је громогласни аплауз И смех који су  одјекивали салом. Сви присутни имали су прилике да уживају у стиховима И песми добро познатих српских романтичара. Глуму и песму ученика на сцени употпунио је фолклор који је веома успешно осликао дух тадашњег времена.
Истог дана отпочела су такмичења у бројним физичким активностима под називом ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА. Ово је засигурно најомиљенији сегмент Бориних дана И ученици радо учествују. Спремни су да се боре до краја И сву своју снагу потросе  на даскама које њима значе.

28.3.2017. УТОРАК У ЗНАКУ СТРАНИХ ЈЕЗИКА
 Гимназија Бора Станковић дуги низ година негује билингвални смер. Већи део наставе одвија се на енглеском језику.  Најталентованији ученици имали су прилике да прикажу резултате свог успешно рада.  У свечаној сали Гимназије приказана је представа на енглеском језику коју су ученици припремили у сарадњи са својом професорком, Весном Станковић. Аплауз И овације њихова су највећа награда. Овом представом ученици ће се заједно са осталим школама такмичити на фестивалу у Новом Саду. Желимо им пуно среће!
Након представе на енглеском језику ученици су показали своје знање на другим страним језицима – немачком, француском, италијанском И руском. Циљ овог једночасовног програма био је ширење страних језика И културе. Ученици су поред занимљивих скечева које су извели на поменутим страним језицима покушали да кроз плес, песму И рецитацију одведу публику у познате европске земље. Добром расположењу допринео је школски бенд који је свирао песме познатих страних извођача.

29.3.2017. СРЕДА У ЗНАКУ ПАКЛЕНЕ КУХИЊЕ – БОРАНИЈАДА

Ко каже да гимназијалци не знају да кувају, преварио се. Једна од омиљених манифестација за време Бориних дана јесте управо такмичење у кувању. Ове године жири је добио нову поставку. Почасни гост био је Саша Мишић из добро познате емисије ‘’Паклена кухиња’’. Господин Мишић се радо одазвао позиву наших ученика И добро забавио у испробавању њихових специјалитета. Награде је ученицима уручио наш гост И фотографисао се са њима.
Истог дана одржана је И Форум представа у Свечаној сали Гимназије. У овој представи главни актери били су ученици који су се бавили савременом тематиком.

30.3.2017. ЧЕТВРТАК У ЗНАКУ МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА
Обележен је и  Дан матерњег језика. Ученици су учествовали у квизу, кратком такмичењу из српског језика. Након квиза представљен је школски часопис БОРОПОЛИТЕН. На самом крају дружења проглашене су награде поводом литералног конкурса Борино перо.
1.место освојио је Марко Радојичић.
2. место освојила је Јелена Ристић.
3. место освојила је Елена Стојиљковић.

31.3.2017. ПЕТАК У ЗНАКУ МАСКИ – ЗАТВАРАЊЕ БОРИНИХ ДАНА
Најлепши начин да се означи крај ове бурне и јединствене недеље јесте позоришна представа ’’Умри женски’’изведена у Народном позоришту у Нишу. Реч је о  савременом комаду који су ученици успели да приближе публици. И овог пута обавили су невероватан задатак на даскама које живот значе.
Након представе отпочео је маскенбал који се традиционално одржава сваке године на велико задовољство ученика који су све маштовитији у бирању својих маски. Свако одељење бира тему на коју ће се заједно са разредним старешином маскирати и отпочети борбу за победу.

Полагање пријемних испита

Пријављивање кандидата за пријемни испит из енглеског језика за упис у билингвално одељење и пријемног испита из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији је од 12.5.2017. до 15.5.2017. од 9-14h.

Календар активности за спровођење завршног испита за школску 2016/2017. годину и уписа ученика у средњу школу за школску 2017/2018. годину

Пријемни испит за одељења у школама у којима се део наставе остварује на страном језику - субота 27.5.2017. од 10 часова

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (математика) - недеља 4.6.2017. од 10 до 12 часова

Припремна настава из математике

Због одржавања Бориних дана, припремна настава из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији одржаће се у петак 31.3.2017. од 11h!

Метрополитен таленти

Универзитет Метрополитен објављује такмичење Метрополитен таленти где се ученицима пружа прилика да искажу своју креативност у областима: информационе технологије, менаџмент или дизајн. Награда је стипендија за четворогодишње школовање на овом факултету.

Информационе технологије

Задатак: Израдите апликацију написану у програмском језику по вашем избору, на неку од задатих тема (нпр. апликација која је друштвено корисна, образовна или бизнис апликација) или на тему коју ви изаберете. Апликацију и програмски код представите кроз PowerPoint презентацију, а стручни жири ће оценити иновативност апликације, као и квалитет реализације и техничког разумевања.

Рачунарске игре

Задатак: креирајте видео игру по вашем избору. Можете да користите алате и програмске језике који вам највише одговарају, а нисте ограничени ни темом. Имате потпуну слободу да изаберете каква ће то игра бити, а нашем жирију ћете презентовати осмишљен сценарио и концепт.

На следећем линку можете наћи више информација о такмичењу и пријаву за учешће:
http://www.metropolitan.ac.rs/stipendije/metropolitan-talenti/ 

Дан среће

Уједињене нације су 2012. године прогласиле Међународни дан среће који се поклапа са првим даном пролећа. Иницијатива потиче од Бутана - државе која мери ,,бруто националну срећу". Обележава се емитовањем листе песама састављене на иницијативу Уједињених нација.
У холу наше школе ученици и професори су на разне начине прославили овај празник. Свако је имао прилику да се послужи слаткишима и ужива у музици. Они који су то желели, могли су да се фотографишу са бројним реквизитима. Свако је могао да извуче своју мудру мисао о срећи или пак да са осталима подели шта га чини срећним. Школа је украшена осмесима и окићена позитивном енергијом пожелела добродошлицу пролећу.

Ученица наше школе освојила прво место на регионалном такмичењу из социологије

 У суботу, 18.03. 2017., са почетком у 10h на Филизофском факултету у Нишу одржано је регионално такмичење из социлогије на коме је учествовало десет ученика из Нишавског округа са својим радовима, при том два ученика наше школе - Лука Нићифоровић IV6 и Ана ХристовIV6 . Такмичење је по шести пут организовало Социолошко друштво Србије и Департман за социологију Филозофског факултету у Нишу, на тему “Друштвени проблеми и друштвене промене“. Прво место освојила је наша Ана Христов IV6 са радом на тему Појам и аспекти глобализације. Ментор је била професорка социологије Катарина Лазаревић Брдар. Републичко такмичење одржаће се 01.04.2017. у Обреновцу. Честитамо нашим победницама и желимо им добар пласман на предстојећем државном такмичењу!

Математика у срцу

Погледајте филм о нашим најбољим математичарима - Милану Данковићу и Вуку Бибићу овде.

Млади предузетници

Најбоља ученичка компанија југоисточне Србије је Nutriens Terra из Гимназије "Бора Станковић". Честитамо свим ученицима и професорки Ани Вељковић на постигнутом успеху.

Књижевни конкурс "БОРИНО ПЕРО"

Гимназија “Бора Станковић” у Нишу поводом обележавања Бориних дана  расписује књижевни конкурс за средњошколце.

Теме:

1. Мотив усамљености у Чеховљевој новели Туга  

2. Симболика корена у истоименом Ћосићевом роману

3. Мотив златне птице у роману Дервиш и смрт Меше Селимовића

4. Симболика моста у Андрићевом роману На Дрини ћуприја

Штампане радове треба слати до 26. 3. 2017. године на адресу

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

    или

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 Уз радове, који се потписују пуним именом и презименом, треба доставити и основне податке о ученику, адресу и број телефона, име школе и име наставника.

Најбољи радови биће награђени, а награде најуспешнијима биће уручене  30. 3. 2017. на затварању Бориних дана. Награђени ученици биће благовремено обавештени како би могли да присуствују додели награда.

Награђени радови биће објављени на сајту наше школе и у школском листу Борополитен.

Детаљније информације о конкурсумогу се добити на телефон 063 70 50 141.

Бесплатна припремна настава из математике и енглеског језика за пријемни испит за упис у први разред 2017/18.

Припремна настава из математике за упис у одељење за обдарене ученике у рачунарској гимназији одржаваће се петком од 14-1530 у преподневној смени и од 12-1330 у послеподневној смени.

Распоред припрема:

10.03.2017.

Линеарне једначине

17.03.2017.

Линеарне неједначине

24.03.2017.

Линеарна функција

31.03.2017.

Алгебарски изрази

07.04.2017.

Размера и пропорција

21.04.2017.

Планиметрија

28.04.2017.

Планиметрија

05.05.2017.

Дељивост (Дирихлеов принцип)

12.05.2017.

Стереометрија

19.05.2017.

Стереометрија

26.05.2017.

Разни задаци

29.05.2017.

Тестови из претходних година

30.05.2017.

Тестови из претходних година

31.05.2017.

Тестови из претходних година

01.06.2017.

Тестови из претходних година

02.06.2017.

Тестови из претходних године

   

Припремна настава из енглеског језика за упис у билингвално одељење природно-математичког смера одржаваће се четвртком од 13:30 у преподневној смени и од 19:45 у послеподневној смени.

Украдено срце – најлепша љубавна песма

Марко Радојичић, ученик наше школе, написао је најлепшу љубавну песму Украдено срце на 16. конкурсу љубавне песме над песмама поводом Дана заљубљених. Честитамо нашем песнику на освојеној награди.

УКРАДЕНО СРЦЕ

 Видиш или ону искру
која путује кроз време
тако одважно
да ме плаши?

 

Чујеш ли ону тајну
која тишину буди
заспалу у очима
које сањаш?

 

Осећаш ли ноћи
светлије од сунца
које се не рађа
да те не пробуди?

 

Пијеш ли љубав
попут вина
црвеног од срца
које си украла?

 

Дан џеза у свечаној сали наше школе

Џез је био музика поробљеног афричког народа у Америци, иако је временом добио статус уметности и постао основа рокенрола и блуза. Настао је између 1890. и 1910. године у Њу Орлеансу зато што је тај град био једна од највећих лука где су упловљавали бродови који су превозили поробљен афрички народ. Тако се из афричке традиционалне музике, а под утицајем локалног фолклора и музике развио нови музички правац – ЏЕЗ.

Само се једном обележава 100 година од првог џез издања на винилу, то јест, прве џез плоче, издате од стране Диксиленд Џез Оркестра 26.02.1917.године. Гимназија „Бора Станковић“ је, наравно, тај догађај обележила у свечаној сали, 27.02.2017. Цела активност била је део пројекта Ђачког парламента „Борактивизам“, Уније средњошколаца Србије и секције Клуб за Уједињене нације. Догађајем су координисале професорка музичке културе – Тања Коцић и професорка социологије – Катарина Лазаревић Брдар. Садржај је чинило такмичење у џез певању, плесни програм и изложба паноа. Победници у певачком такмичењу добили су награде од Нишвила, који је финансирао и материјал за паное које су наши ученици израдили. Такође, сви учесници позвани су на Нишвилове радионице, као и да се укључе у програм прославе светског дана џеза који се обележава 30. априла. Осим наших професора, ученика, медија и представника Нишвила, вече су употпунили и многи други гости, као и предивна атмосфера и добра музика. Самим тим, остварен је циљ промоције џеза који је и био један од разлога за реализацију овог пројекта.

Обележавање руског празника Масленице

 У нашој школи је и ове године, 22.2.2017. године, обележен руски празник Масленица. Садржај је чинио вокално-инструментални, плесни програм, као и читање стихова Александра Пушкина. На самом крају програма одржане су такмичарске игре, међу којима је било и брзо једење палачинки које су заштитни знак и симбол овог празника. Обележавање Масленице постала је традиција у Гимназији „Бора Станковић“.


 

Дан заљубљених у гимназији

Традиционално, наша гимназија је и ове године обележила Дан заљубљених у организацији Ђачког парламента, 14. 02. 2017. године. Уторак у знаку љубави окупио је велики број гимназијалаца који су у холу школе писали љубавна писма. Такође,  заљубљени су имали прилику да се сликају у раму у облику срца, а све то реализовала је фотографска секција наше школе. Ни љубитељи добре музике нису били на губитку. Наиме, након завршетка петог часа, у школској сали почела је свирка школских бендова.  Два бенда, сачињена од музичких талената из свих разреда, одабрали су разне песме које славе љубав. Прво су се зачуле мелодије страних хитова, попут Shape of You, Wake me up, Stitches и  Somene Like You уз акустичне гитаре и виолину. Након тога, други школски бенд дигао је атмосферу уз електричну и бас гитару, уз пратњу бубњева. Они су извели познате домаће песме као што су Морнар Yu grupe, Да има нас групе Неверне бебе, Тошетову песму Ледена и многе друге.

Kреативном идејом до стипендије Универзитета Metropolitan

Ученици 3. и 4. разреда могу да учествују у такмичењу Met Mobile Challenge тако што ће креирати идеју за мобилну апликацију. Идеје се могу креирати уз помоћ програмских алата које је одабрао Microsoft, а за које се претходно прошла обука на радионици. За више информација погледајте интернет страницу www.metropolitan.ac.rs/stipendije. Свим учесницима желимо пуно среће. Не заборавите да је рок за пријаву 16. 2. 2017.

Распоред тимова за "mts app" конкурс

Најталентованији програмери наше школе који учествују у "mts app" конкурсу , 6. децембра у Београду у Савској улици бр.5 имаће прилике да представе своје апликације и тиме покажу свој таленат за програмирање, као и свој предузетнички дух. Тимови ће имати седам минута на располагању да представе своје апликације. Ваша школа је уз вас!

Наши тимови на ступаће од 11 и 45. А то су следећи:

Тим LeVel са својом апликацијом TrashCam

Тим devDev Team са апликацијом eRand и,

Тим Užareni klikeri са апликацијом DistanceMeter.